OVERSPEL



Wat overspel doet met een mens: iedereen moet door fase 1, de onmetelijke kwaadheid.


Dit is de titel van een artikel uit HLN van 22 februari. Ik heb het speciaal bijgehouden omdat overspel meer voorkomt dan je denkt. Ik las dat het even vaak bij gelukkige koppels gebeurt en het hoeft ook niet het einde van het huwelijk te betekenen. Ik vel geen oordeel en veroordeel niemand. Maar toch zeg ik: "Bezin eer je begint want het maakt meer kapot dan je denkt" 


OVERSPEL, wat doet het met een mens en zijn gevoelens?


Het is nooit ‘maar’ overspel zeggen therapeuten. Voor slachtoffers is overspel gigantisch. Het wordt fel onderschat. Je slaapt er niet meer van, je gezondheid lijdt eronder, je hele wereld stort in.

Een affaire of een slippertje, de gevolgen zijn desastreus en zeker wanneer je dat overspel niet had verwacht. De grond verdwijnt onder je voeten, je valt in een diepe put. Al die jaren had je gedacht dat je in een exclusieve relatie zat. Dat blijkt dan toch niet zo en dat raakt je in het diepste van jezelf. Je hele wereld wordt door elkaar geschud. Een droom is aan diggelen geslagen, het sprookje waarin je geloofde is kapot.

Je krijgt geen adem meer, je hart bonkt bijna uit je lichaam en heel je lijf doet pijn. Je probeert diep adem te nemen om een beetje te kalmeren en hoopt dat iemand je wakker schudt en dat dit slechts een nare droom was. Maar niemand schudt je wakker want het is geen droom maar je ergste nachtmerrie. Je bent klaarwakker. Het eerste gevoel is er eentje van ongeloof want dit kan toch niet waar zijn? Maar jammer genoeg is het wel waar. Je geliefde waarvoor je door het vuur zou gaan die steekt een dolk recht in je hart. Dit had je nooit verwacht. Na het ongeloof komt de woede. Je bent niet te kalmeren en moet al je woede even kwijt. Na de woede komt het grote verdriet en de wantrouw.

Hoe los je dit op?

Mijn advies is heel veel praten en zeer open zijn met elkaar. Zeg wat je voelt en hoeveel verdriet dat je hebt. Zoek eventueel professionele hulp indien jullie er niet alleen uitkomen. Luister vooral naar je buikgevoel en zeker niet naar al de meningen van anderen die denken te weten wat voor jou het beste is. Jij alleen weet wat het beste is! Zoals ik reeds schreef het hoeft niet het einde van je relatie te betekenen. Kijk maar naar Bieke Ilegems. Ze heeft over haar ervaring een boek geschreven. Hieronder een link voor wie er behoefte aan heeft er meer over te lezen. 
Maar….soms kan het zijn dat je partner niet wilt praten en zo snel mogelijk wilt scheiden. Dan valt er natuurlijk niet veel meer te praten maar wel heel veel te regelen. Zorg eerst dat je voor jezelf alles op een rijtje zet. Hoe moeilijk dit ook is omwille van je grote verdriet, denk even aan jezelf en indien jullie kinderen hebben ook aan de kinderen. Wat wil jij en wat is het beste voor de kinderen? Zet alles op papier en bespreek dit. Laat alles vastleggen bij de notaris of een advocaat zodat je zeker bent dat deze overeenkomst ook correct uitgevoerd wordt.

Ondanks al je verdriet zal je toch verder met je leven moeten. Indien je samen geen kinderen hebt dan hoeven jullie wegen elkaar niet meer te kruisen. Maar als jullie wel kinderen hebben dan is het zeer wenselijk vooral ten gunste van de kinderen dat jullie met elkaar op een zeer volwassen en respectvolle manier omgaan. Ik weet dat dit niet altijd even gemakkelijk is en dat onze emoties het wel eens durven overnemen van ons verstand. Maar denk vooral aan de kinderen. Reageer je woede niet op elkaar of op de kinderen af. Zoek een uitlaatklep, een hobby, praat veel met je vrienden of collega's.

Mijn scheiding heeft mijn wereld op zijn kop gezet. Ik ben door allerlei fases gegaan van woede, intens verdriet, neerslachtigheid, het leven in totaal niet meer zien zitten, aanvaarding, loslaten en verder gaan. Neen, gemakkelijk was het niet. En soms zit je in de ene fase en denk je het eindelijk verwerkt te hebben om daarna weer in een andere fase te belanden. Het leven kan een enorme lange roller coaster zijn.

Maar gelukkig komt na regen zonneschijn en op een dag ben je sterker dan ooit en loop je weer vrolijk door het leven. Indien je ongelukkig blijft, zoek dan steun bij vrienden, lees boeken, ga in therapie maar blijf niet in een hoekje zitten want op het einde van de tunnel is er weer licht.


An arrow can only be shot by pulling it backward. So when life is dragging you back with difficulties, it means that it’s going to launch you into something great.

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

GOEDE REIS LIEVE MAMA

HIP HIP HOERA VOOR BAR MARCEL

RUST ZACHT FERNAND

VOLLE MAAN

MAMA WE LATEN JE NIET ALLEEN

EN PLOTS...

ALLEREERSTE POST OP EIGEN BLOG

DEMENTIE: RECLAMESPOTJE VAN EEN GELUKKIGE MAMA IN DE HOME

HET IS WEER VOORBIJ

HOOP DOET LEVEN