EN SOMS KOMEN ZE NIET MEER THUIS


Ik weet nooit op voorhand waarover ik ga schrijven want het is altijd een ingeving van het moment zelf. Toen ik daarjuist even tijd maakte voor Facebook, zag ik een post verschijnen over de uitzending van Telefacts over Sanda Dia, de jongen die omgekomen is tijdens een studentendoop. Mijn maag keerde van walging.

https://www.facebook.com/photo?fbid=10157140542356790&set=a.10150207930051790

Ik heb met opzet niet naar die bewuste uitzending gekeken. Ik vermijd zoveel mogelijk artikels over hem in de krant omdat ik daar ziek van word. Niet van die jongen maar van wat er met hem gebeurd is. Ik heb zelf een student in huis en ik was ook doodongerust toen hij zich liet dopen in Leuven. Het begon al toen hij zich aansloot bij een studentenvereniging. Oh nee, dat dit maar goed komt, waren mijn eerste gedachten en toen hij vertelde dat hij mee op weekend ging en zich zou laten dopen, was ik nog meer bezorgd. Je leest zoveel in de krant over wat er allemaal kan mislopen en die dingen wil je niet op je pad krijgen. Ik heb er nachten van wakker gelegen en ik was enorm opgelucht toen het allemaal achter de rug was. Hij stonk wel uren in de wind, was helemaal vol beklad met mosterd, bloem en nog meer viezigheid dat heel hard stonk maar ik was blij dat hij gezond en wel weer thuis was. En een beetje later gebeurde die fatale doop van Sanda. Ik was daar echt niet goed van omdat ik me die ouders hun pijn zo goed kon voorstellen. Misschien hebben zij ook nachten wakker gelegen en hebben ze zichzelf ook moeten moed inspreken om het te kunnen loslaten en om wat meer vertrouwen te hebben en dat het allemaal niet zo'n vaart zou lopen. Maar hun zoon kwam niet meer thuis.

Ouders met studerende kinderen zijn vaak ongerust want de jonge adolescenten genieten volop van hun nieuwe vrijheid en laten zich soms meeslepen ongewild of gewild door 'foute' nieuwe vrienden.

We kunnen ze niet opsluiten en hen weigeren deel te nemen aan het studentenleven. Ze zijn maar éénmaal jong en het zou de tijd van hun leven moeten zijn. De tijd waar ze nog onbezorgd kunnen genieten van hun jeugdige leven. 

Ik heb ondertussen leren loslaten en vertrouwen op zijn gezond verstand. Ik ben zelf jong geweest en kan en mag hem die ervaring niet afpakken. Ja, onze kinderen zijn onze zwakste schakel. Kleine kinderen, kleine zorgen. Grote kinderen, grote zorgen.


Reacties

Populaire posts van deze blog

GOEDE REIS LIEVE MAMA

HIP HIP HOERA VOOR BAR MARCEL

RUST ZACHT FERNAND

VOLLE MAAN

MAMA WE LATEN JE NIET ALLEEN

EN PLOTS...

ALLEREERSTE POST OP EIGEN BLOG

DEMENTIE: RECLAMESPOTJE VAN EEN GELUKKIGE MAMA IN DE HOME

HET IS WEER VOORBIJ

HOOP DOET LEVEN