DE NAAKTE WAARHEID


De Waarheid die uit de bron komt’ (1896) van Jean-Léon Gérôme.
Museum Anne de Beaujeu, Moulin.

Vandaag werd ik enorm geïnspireerd door een post op Facebook van bovenstaand schilderij. En waarom boeide het me omdat er een verhaal bijhoort.

"Volgens een mythe uit de 19de eeuw ontmoette op een dag de Waarheid de Leugen. De Leugen zei tegen de Waarheid: ‘Het is vandaag een fantastische dag!’ en de Waarheid keek omhoog naar de lucht en dacht inderdaad het is waar want het was een prachtige dag. 

Toen ze ergens bij een waterput aankwamen vroeg de Leugen aan de Waarheid: ‘Kom, het water is echt heel erg lekker, laten we samen een bad nemen!’ De Waarheid vertrouwde de Leugen niet en testte het water eerst en merkte dat het eigenlijk best heel lekker was. Ze kleedden zich beiden uit en lieten zich zakken in het heerlijke water van de bron. Opeens sprong de Leugen het water uit en trok de kleren van de Waarheid aan en rende weg. De Waarheid was woest, ze voelde zich bedrogen en ze klom ook snel uit de bron. Ze zocht de Leugen overal om haar kleren terug te vinden.

De mensen zagen de woedende Waarheid naakt rondrennen en ze draaiden hun ogen weg, vol minachting, woede en schaamte. De arme Waarheid merkte het en keerde weer terug naar de bron waar ze verdween uit het zicht en zich verstopte. Ze schaamde zich voor haar naakte waarheid.

Sinds die tijd reist de Leugen de wereld rond. Ze is verkleed als Waarheid. Maar dat valt de meesten niet op, omdat de meesten geen enkele behoefte hebben om de naakte Waarheid te ontmoeten."

Sommigen geloven inderdaad liever de aantrekkelijke leugen omdat de naakte waarheid soms pijn doet. Mijn ervaring heeft me geleerd dat hoe pijnlijk de waarheid ook is, de leugen nog vele pijnlijker is. En al is een leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt ze wel.


Reacties

Populaire posts van deze blog

GOEDE REIS LIEVE MAMA

HIP HIP HOERA VOOR BAR MARCEL

RUST ZACHT FERNAND

VOLLE MAAN

MAMA WE LATEN JE NIET ALLEEN

EN PLOTS...

ALLEREERSTE POST OP EIGEN BLOG

DEMENTIE: RECLAMESPOTJE VAN EEN GELUKKIGE MAMA IN DE HOME

HET IS WEER VOORBIJ

HOOP DOET LEVEN