ADVIES NR 48 MINDER ZORGEN MAKEN



Advies nr. 48 Minder zorgen maken

Vandaag deel ik een laatste wijsheid uit het boek. Er staan er 100 in maar de drie die ik de laatste dagen gepost hebt, vind ik de meest waardevolle.

VERHAAL

Een oude en een jonge zenmonnik maken een lange wandeltocht. Aan de oever van de rivier zien ze een vrouw. Ze wil graag naar de overkant voor het huwelijksfeest van haar zus maar ze kan niet door het water waden want dan raakt haar prachtige kleed helemaal nat. “Geen probleem, ik zal je naar de overkant dragen”, zegt de oude monnik tegen haar.
De jonge monnik probeert hem van dat voornemen af te brengen: “Je weet toch dat dit vanwege onze gelofte van kuisheid niet mag?”
“Ja, dat weet ik. Maar onze regels zeggen ook dat we barmhartig moeten zijn voor alle levende wezens. Daarom zal ik het toch doen.”
Nadat de oude monnik de vrouw naar de andere oever heeft gedragen, zetten ze in stilzwijgen hun tocht verder. Wanneer ze ’s avonds het klooster bereiken, zegt de jonge monnik: “Je had die vrouw toch echt niet in je armen mogen nemen om haar naar de andere kant te brengen.”
De oude monnik glimlacht: “Goede vriend, ik heb die vrouw al een halve dag geleden achtergelaten aan de oever, maar ik geloof dat jij haar nog altijd met je meedraagt!”

Dit verhaal illustreert hoe we soms kunnen blijven piekeren over gedane zaken. Voorbij is voorbij en daar kunnen we niets meer aan veranderen. De boodschap is loslaten en verder gaan zoals de oude monnik want je zorgen maken, staat je geluk in de weg. In plaats van te genieten heeft de jonge monnik gans de weg zitten te piekeren over die vrouw. Hij heeft niet genoten van al het moois onderweg want zijn gedachten zaten heel de tijd bij die vrouw aan de rivier.

Ik heb vroeger heel veel gepiekerd en vele nachten niet kunnen slapen omdat mijn gedachten ergens anders zaten, omdat ik niet kon loslaten. Maar ik heb geleerd dat ik niet alles onder controle kan houden en niet overal een invloed op heb. Ik laat los, laat zijn wat het is en ik ga door met de dingen waar ik wel invloed op heb!




Reacties

Populaire posts van deze blog

GOEDE REIS LIEVE MAMA

HIP HIP HOERA VOOR BAR MARCEL

RUST ZACHT FERNAND

VOLLE MAAN

MAMA WE LATEN JE NIET ALLEEN

EN PLOTS...

ALLEREERSTE POST OP EIGEN BLOG

DEMENTIE: RECLAMESPOTJE VAN EEN GELUKKIGE MAMA IN DE HOME

HET IS WEER VOORBIJ

HOOP DOET LEVEN