MET MINDER GELUKKIG ZIJN



Ik zag bovenstaande post op Facebook verschijnen en het toeval wou dat ik net iets gelijkaardigs geschreven had voor in mijn volgend boek. Ik schrijf over hetzelfde maar op een andere manier.

ALS JE RIJK WILT ZIJN, MOET JE JE VERMOGEN NIET DOEN TOENEMEN MAAR JE HEBZUCHT VERMINDEREN.

Bovenstaande wijsheid komt van Plato, een Grieks filosoof. 

Downshiften oftewel rondkomen met vele minder. Ja, het is mogelijk. We hebben al die dure luxespullen niet echt nodig. Een smartphone hoeft geen 1000 euro te kosten om smart te zijn. Een designerstoel die stukken duurder is dan een gewone stoel, is ook maar een ding om op te zitten. Waarom veel geld uitgeven aan dure spullen wanneer het met minder ook kan? Downshiften is ook bewust kiezen voor deeltijds te werken, kleiner te gaan wonen, tweedehands te kopen enzovoort. Minder geld uitgeven betekent nadenken over wat voor jou nu echt belangrijk is. 

Meestal beseffen de mensen dit wanneer ze iets ouder zijn en kiezen ze bewust voor een andere job die minder goed betaalt of voor minder uren. Ze kiezen voor extra quality time in plaats van extra money.

Onderstaand verhaal uit ‘Maak een lightversie van jezelf’ van Manu Adrieans is een perfect voorbeeld van wat Plato bedoelt. Misschien zullen sommigen het herkennen uit een post van vorig jaar maar ik blijf het een goed inspirerend verhaal vinden.

Een rijke industrieel schrok toen hij een visser zag die naast zijn boot lag te luieren, terwijl hij een pijp rookte. Daarom vroeg hij hem: “Waarom ben je niet aan het vissen?”
“Omdat ik vandaag al genoeg vis heb gevangen”, zei de visser.
De industrieel keek hem aan. “Maar waarom vang je dan niet méér vis?”
“Ach, wat moet ik daarmee?”, vroeg de visser.
“Dan kun je meer geld verdienen”, begon de industrieel enthousiast te vertellen. “Daarmee kun je je boot opknappen en een betere motor kopen, zodat je in diepere wateren kunt vissen en nog meer vis zult vangen. En met het geld dat je zo verdient, kun je een groter en beter net aanschaffen. Zodra je er genoeg geld voor hebt, kun je er zelfs een boot bijkopen. Of misschien wel twee. En als je héél hard werkt, kan het ook een hele vissersvloot worden. Zo word je een rijk man, net als ik.”
“Tja”, monkelde de visser. “En wat moet ik daarna?”
“Dan kun je echt van het leven gaan genieten”, zei de industrieel.
Waarop de visser antwoordde: “Wat denk je dat ik op dit moment aan het doen ben?”


Met vele minder kan ik ook gelukkig zijn. Ik hoef geen kast van een villa waar ik slaaf van ben en waarvoor ik meer uren moet gaan werken om het te kunnen onderhouden. Dat is het mij allemaal niet waard. Ik ben wie ik ben en hoop dat de mensen van me houden om wie ik ben en niet om wat ik heb. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

GOEDE REIS LIEVE MAMA

HIP HIP HOERA VOOR BAR MARCEL

RUST ZACHT FERNAND

VOLLE MAAN

MAMA WE LATEN JE NIET ALLEEN

EN PLOTS...

ALLEREERSTE POST OP EIGEN BLOG

DEMENTIE: RECLAMESPOTJE VAN EEN GELUKKIGE MAMA IN DE HOME

HET IS WEER VOORBIJ

HOOP DOET LEVEN